Εκτροφή Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier).

Ιστορία και προέλευση Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Τα πρώτα Γιορκσάιρ τεριέ προέκυψαν από διασταυρώσεις διάφορων τεριέ όπως το Waterside terrier, το Clydesdale terrier και Paisley terrier στις αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης υπάρχει και η θεωρία ότι το σκυλί που προέκυψε, μεταγενέστερα διασταυρώθηκε και με Μαλτέζ (Maltese) για να αποκτήσει αυτό το ιδιαίτερο τρίχωμα. Δημιουργοί του Γιορκσάιρ θεωρούνται Σκωτσέζοι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια Αγγλία στην περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης για να δουλέψουν στα εργοστάσια και τα ορυχεία. Τα σκυλιά αυτά χρησιμοποιούνταν αρχικά για να εξολοθρεύουν αρουραίους και ποντίκια στα ορυχεία, τα εκκοκκιστήρια βαμβακιού και τα υφαντουργεία. Το μέγεθος των πρώιμων Γιορκσάιρ ήταν διπλάσιο από το μέγεθος των σημερινών σκυλιών και αυτό γιατί τότε ήταν κυνηγόσκυλα και εξολοθρευτές τρωκτικών ενώ τώρα σκύλοι συντροφιάς. Το 1870 το σκυλί αυτό διαχωριζόμενο από τα άλλα σκωτσέζικα τεριέ, από όπου και προήλθε, παρουσιάστηκε ως τεριέ του Γιορκσάιρ (επαρχία της Βόρειας Αγγλίας). Από τότε κατέκτησε όλο τον κόσμο ως το πιο χαρακτηριστικό σκυλί των σαλονιών.

Χαρακτήρας Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Όπως όλα τα τεριέ, είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, πρόθυμο για παιχνίδι, ενεργητικό και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης έξυπνο και θαρραλέο , απαιτητικό και ανεξάρτητο. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη συντροφιά και μπορεί να αντιδράσει απότομα - και βίαια - αν φοβηθεί ή ξαφνιαστεί. Το Γιόρκι είναι σε επιφυλακή και πάντα πρόθυμο να προστατεύσει την οικογένειά του κα όσους θεωρεί οικείους του. Είναι ιδανικός σύντροφος και του αρέσει πολύ το παιχνίδι με μεγαλύτερα παιδιά.

Μέγεθος και εμφάνιση Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Το Γιόρκι είναι ένα μικρό σκυλί με μακρύ και ίσιο τρίχωμα. Το κεφάλι είναι μικρού μεγέθους με μουσούδα μέσου μήκους, μαύρα μάτια και μικρά, όρθια, τριγωνικά αυτάκια. Η ουρά του είναι μέσου μήκους και τη φέρει παράλληλα με την σπονδυλική στήλη. Το τρίχωμά του είναι ίσιο, μακρύ, χρώματος μπλε - ασημί, με σημεία ανοιχτού καφέ στο κεφάλι, στο στήθος και στα πόδια. Στο κεφάλι του το τρίχωμα είναι αρκετό, τόσο που πολλές φορές καλύπτει τελείως τα μάτια του. Το μέγεθος του κατατάσσεται στην κατηγορία toy, με ύψος 15 έως 22 εκατοστά και βάρος από 1 έως 3,5 κιλά.

Φροντίδα Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Το μακρύ και πλούσιο τρίχωμά του χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση καθημερινό βούρτσισμα. Το τρίχωμα πάνω από το κεφάλι, για να μην εμποδίζει το οπτικό πεδίο του σκύλου, καλό είναι να το πιάνουμε με κάποιο κοκαλάκι και αν δεν συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε το σκυλί σε εκθέσεις χρειάζεται κάποιο ψαλίδισμα. Τα αυτιά και τα μάτια πρέπει να καθαριστούν καθημερινά. Η οδοντική υγιεινή είναι επίσης σημαντική. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης, κοιμάται μέσα στο σπίτι και έχει ανάγκη μικρής ποσότητας τροφής. Όταν είναι μικρό είναι περισσότερο δραστήριο ενώ γίνεται πιο ήσυχο καθώς μεγαλώνει. Επειδή είναι υπερδραστήριο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση. Η εκπαίδευσή του πρέπει να είναι συχνή και επίμονη αφού μαθαίνει εύκολα, και με το πέρασμα του χρόνου προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί από 12 έως 15 χρόνια.

Η εκτροφή μας αποτελείται από μικρόσωμα Γιορκσάιρ. Οι χρωματισμοί που έχουμε στην εκτροφή μας είναι με μπλέ-μολυβί (το σχεδόν μαύρο) παλτό και το ανοιχτόχρωμο το ασημί (silver).