Εκτροφή Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier).

Ιστορία και προέλευση Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier).

Το Λευκό Τέρριε των Δυτικών Χάιλαντς κατάγεται από την Σκωτία, όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία της ράτσας. Οι πρόγονοι των σημερινών γουέστι, χρησιμοποιούνταν ως κυνηγετικοί σκύλοι για το κυνήγι της αλεπούς, της βίδρας, του λαγού και άλλων θηραμάτων της άγριας φύσης της ορεινής δυτικής Σκωτίας, τα οποία ξετρύπωναν τα θαρραλέα αυτά μικρόσωμα τεριέ. Από αυτά τα σκυλιά κατάγονται επίσης και το Σκωτσέζικο τεριέ, το Κερν τεριέ και το Ντάντι Ντίνμοντ τεριέ. Αρχικά τα σκυλιά αυτά δεν ήταν λευκά, το λευκό χρώμα τους το οφείλουν στον εκτροφέα συνταγματάρχη Έντουαρντ Ντόναλντ Μάλκομ του Πόλταλοχ (1837-1930), ο οποίος κατά λάθος πυροβόλισε και σκότωσε τον αγαπημένο του σκύλο επειδή τον πέρασε για αλεπού. Από τότε αποφάσισε να επιλέξει το λευκό χρώμα για να διακρίνει από μακριά τους σκύλους του από τα θηράματα. Τα πρώτα λευκά τεριέ αρχικά ονομάζονταν Πόλταλοχ τεριέ και αντίθετα με τις αρχικές αμφιβολίες κυνηγών και εκτροφέων, τα λευκά σκυλιά, αποδείχτηκαν εξίσου ικανοί κυνηγοί με τα έγχρωμα σκωτζέζικα εξαδέλφια τους. Αυτό που τα καθιέρωσε και τα έκανε διάσημα ήταν το πλεονέκτημα, ότι φαίνονταν ευδιάκριτα και στο σκοτάδι αλλά και μέσα στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Σκωτία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα επικράτησε διεθνώς το όνομα "Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ / West Highland White Terrier" για να αναδεικνύει τον τόπο καταγωγής της φυλής. Σήμερα τα Γουέστι έχουν γίνει από κυνηγόσκυλα, χαριτωμένοι σκύλοι συντροφιάς με διασημότερο εκπρόσωπο της φυλής τον πιστό φίλο του Οβελίξ, Ιντεφίξ.

Χαρακτήρας Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier).

Το γουέστι είναι ένας ευδιάθετος, γενναίος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος. Φιλικός και πάντα πρόθυμος για παιχνίδι, θεωρείται ως ιδανικός για οικογένειες με παιδιά. Αν και διατηρεί ακόμα το ένστικτο του κυνηγού, θεωρείται το καλό παιδί της οικογένειας των τεριέ. Είναι αρκετά έξυπνη ράτσα για αυτό και είναι εύκολο να εκπαιδευθεί, αρκεί να μάθει από μικρό να πειθαρχεί.

Μέγεθος και εμφάνιση Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier).

Το Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ είναι ένα μικρόσωμο σκυλί, συμπαγές και γεροδεμένο. Διαθέτει μυώδη άκρα και βαθύ στέρνο και ίσια ράχη. Το ύψος του φτάνει μέχρι τα 28 εκατοστά, και το τρίχωμά τους είναι πάντα λευκό και αποτελείται από δύο στρώματα, ένα πιο κοντό και μαλακό, το υπόστρωμα και έναν πιο μακρύ και τραχύ (σκληρό) τον μανδύα. Η ουρά στέκεται όρθια και είναι καλυμμένη με τρίχωμα. Τα μάτια τους είναι σκουρόχρωμα και αμυγδαλωτά, η μύτη μαύρη και τα αυτιά τους είναι πάντα όρθια, μυτερά και μικρά, χαρακτηριστικά της συνεχούς εγρήγορσης του σκύλου.

Φροντίδα Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ (West Highland White Terrier).

Είναι σκύλος συντροφιάς, κοιμάται μέσα στο σπίτι αλλά έχει ανάγκη την βόλτα και την καθημερινή άσκηση για να εκτονώσει την ενέργεια που διαθέτει. Χρειάζεται λίγη αλλά ποιοτική τροφή. Επειδή τα West Highland Terrier έχουν την τάση για να παχαίνουν και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, είναι απαραίτητο να ασκούνται και να προσέχουμε την διατροφή τους. Το τρίχωμά τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, χτενίζοντάς το δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Το κούρεμά τους είναι χαρακτηριστικό στην εικόνα που έχουμε για την ράτσα, την αναδεικνύει και μας διευκολύνει πολύ με την περιποίηση του τριχώματος, συνήθως κουρεύεται 3-4 φορές για να είναι ευπαρουσίαστο όλο τον χρόνο. Τα γουέστι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, παρά μόνο το καλοκαίρι θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον έντονο ήλιο γιατί μπορεί να προκληθούν εγκαύματα. Ο κύκλος ζωής τους ποικίλει από 12 έως 17 έτη.

Η εκτροφή μας διαθέτει ποιοτικά δείγματα εξαιρετικής μορφολογίας, με ισορροπημένο χαρακτήρα.