Βιογραφικό Λάζαρος Κασαπιάν Εκτροφέας Καθαρόαιμων Σκύλων

ΚασαπιάνΟ Λάζαρος Κασαπιάν από την παιδική του ηλικία είχε μεγάλη εξοικείωση με την φύση και τα ζώα, ιδιαίτερη ήταν η σχέση που είχε με τους σκύλους. Στην ηλικία των 14 απέκτησε τον πρώτο καθαρόαιμο σκύλο, που ήταν ένας Γερμανικός Ποιμενικός, με το όνομα Orion. Αμέσως δέθηκε με τον σκύλο, και προσπαθώντας να του μάθει κάποιες βασικές εντολές, έκανε τις πρώτες απόπειρες πάνω στην εκπαίδευση σκύλων.

Η ενασχόληση του με την εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων παρέμενε ένα από τα όνειρα του, άλλα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1970, ήταν κάτι το αδιανόητο, αν και δεν έπαψε το ερασιτεχνικό ενδιαφέρον για την κυνοφιλία.

 

Λάζαρος ΚασαπιάνΤο 1978 και ενώ βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους, επισκέπτεται από προσωπικό ενδιαφέρον ένα επίσημο εκτροφείο σκύλων και ενθουσιάζεται από την υψηλή οργάνωση και τις εγκαταστάσεις του. Αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο του, για αυτό και μένει στην Αμερική όπου παίρνει μαθήματα πάνω στην εκτροφή και την εκπαίδευση σκύλων και εκεί έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί αρκετά οργανωμένα εκτροφεία και να συνδιαλαγεί με ορισμένους από τους κορυφαίους εκτροφείς της Καλιφόρνιας. Το 1979 έχοντας ολοκληρώσει την σειρά των σεμιναρίων, επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας αποφασίσει να προχωρήσει στην οργάνωση ενός σύγχρονου εκτροφείου καθαρόαιμων σκύλων, όμως το 1980 φεύγει πάλι για το εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία όπου συνεχίζει την παρακολούθηση σεμιναριακών μαθημάτων για την εκτροφή και την εκπαίδευση σκύλων εργασίας (Schutzhund). Παράλληλα με τα μαθήματα επισκέπτεται αρκετά εκτροφεία για να αποκτήσει τους σκύλους που θα γίνουν οι γεννήτορες του εκτροφείου Lazaros Kennel. Μετά την λήξη των μαθημάτων επισκέπτεται και το Βέλγιο, όπου και εκεί συνεχίζει την αναζήτηση των ιδανικών δειγμάτων για την εκτροφή.

Εκτροφείο Καθαρόαιμων ΣκύλωνΕπιστρέφει στην Ελλάδα και μετά από μεγάλη προσπάθεια στήνει το πρώτο εκτροφείο. Οι προκλήσεις της εποχής ήταν μεγάλες, καθώς το να αποκτήσει κάποιος έναν καθαρόαιμο σκύλο τότε, θεωρείτο πολυτέλεια. Παρόλα αυτά η εκτροφή του ήταν αρκετά εξεζητημένη αφού περιελάμβανε τον Γερμανικό Ποιμενικό, τον Βέλγικο Ποιμενικό (Groenendal), το Μαστίνο Ναπολιτάνο, το Ρότβάϊλερ, το Ντόπερμαν,το Χάσκυ, το Σάμογεντ, το Αφγανικό Λαγωνικό, το Αγγλικό Πόιντερ, το Κανίς, το Πομεράνιαν και το Γιορκσάϊρ. Ειδικότερα στην εκτροφή του Βέλγικου Ποιμενικού ο Λάζαρος Κασαπιάν θεωρείται ένας από τους εκτροφείς που καθιέρωσαν και διέδωσαν την ράτσα αυτή στην Ελλάδα, διατηρώντας μέχρι το 2000 την παλιά γραμμή με τα ρωμαλέα χαρακτηριστικά.

Το 1987 ολοκληρώνει τις νέες του εγκαταστάσεις οι οποίες είναι σχεδιασμένες με πρότυπο τα γερμανικά εκτροφεία και αμέσως εξασφαλίζει την άδεια λειτουργίας για το εκτροφείο. Το 1998 μετά από την συνεχή ζήτηση των πελατών για φιλοξενία σκύλων, επεκτείνει τις εγκαταστάσεις, ώστε να λειτουργήσει και το ξενοδοχείο σκύλων.

Σήμερα συνεχίζει να διευθύνει το Lazaros Kennel, με συνέπεια στην εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων διαθέτοντας υψηλή γνώση και εμπειρία στην μορφολογία, την υγεία και την ψυχολογία του σκύλου.