Εκτροφή Πομεράνιαν (Pomeranian)

Ιστορία και προέλευση Πομεράνιαν

Το Πομεράνιαν κατάγεται από τους σκύλους που χρησιμοποιούνταν στα έλκηθρα στην Ισλανδία και την Λαπωνία. Τα σκυλιά αυτά βρίσκονταν στην Σκανδιναβία, την Βαλτική και την σε όλη την Βορειοανατολική Ευρώπη και έχουν χαρακτηριστεί ως φυλές Σπίτς. Στην Γερμανία συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν για την φύλαξη κοπαδιών. Σε μια συγκεκριμένη επαρχίας της Γερμανίας, την Πομερανία, οι σκύλοι Σπίτς ήταν πιο μικρόσωμοι από τα Σπίτς των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Από την περιοχή αυτήν έγινε εισαγωγή του μικρόσωμου Σπίτς στην Αγγλία στα μέσα του 19ου , και έγινε ευρέως γνωστό με το όνομα προέλευσης Πομεράνιαν. Αργότερα το Πομεράνιαν διαδόθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έγινε πολύ δημοφιλές ως σκυλί των βασιλέων. Αρχικά τα Πομεράνιαν ήταν μεγάλου μεγέθους σκυλιά, αλλά επειδή από σκυλί εργασίας κατέληξε σε σκυλί συντροφιάς, σταδιακά μέσω επιλεκτικών διασταυρώσεων ελαχιστοποίησε το μέγεθος του. Το σύγχρονο Πομεράνιαν είναι σκύλος με μέγεθος που κατατάσσεται στην κατηγορία toy και αποκαλείται εναλλακτικά Σπίτς νάνος (Zwergspitz, Spitz nain)

Χαρακτήρας Πομεράνιαν

Το Πομεράνιαν είναι ένα πολύ τρυφερό και εξωστρεφές σκυλί. Παρά το αρκετά μικρό μέγεθος του μπορεί να είναι επίμονο και τολμηρό, έτσι η εκπαίδευση του δεν πρέπει να παραληφθεί. Έχουν διατηρήσει το ένστικτο της επαγρύπνησης για την φύλαξη του χώρου και των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι πιστά στον ιδιοκτήτη και προσεκτικά με τους υπόλοιπους. Στα Πομεράνιαν αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής και επειδή είναι αρκετά εύστροφα μπορούν εύκολα να μάθουν κόλπα, αρκεί να διαθέσει ο ιδιοκτήτης λίγο χρόνο.

Μέγεθος και εμφάνιση Πομεράνιαν

Το Πομεράνιαν είναι ένα μικρό, συμπαγές σκυλί με τον κοντό λαιμό και πυκνή γούνα. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, το ιδανικό Πομεράνιαν έχει μικρά σηκωμένα αυτιά και παχύ διπλό μανδύα τριχώματος, που το προστατεύει από τη ζέστη, το κρύο, τη βροχή και το χιόνι και χρειάζεται συχνή περιποίηση για να διατηρείται φουσκωτό και αφράτο. Η ουρά του καλύπτεται από πλούσιο μακρύ τρίχωμα και απλώνεται επίπεδη πάνω από την πλάτη. Η μουσούδα του έχει τονισμένο σταμάτημα (στοπ), που δίνει την αίσθηση ενός μεγάλου μετώπου και τα μάτια του είναι μικρά και αμυγδαλωτά. Το βάρος κυμαίνεται από 1 έως 3 κιλά και το ιδανικό βάρος είναι 1,5 – 2 κιλά. Το ύψος κυμαίνεται από 15 έως 30 εκατοστά. Το Πομεράνιαν έχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, όπως κόκκινο, λευκό, πορτοκαλί, κρέμ, καφέ, μαύρο, μπλε, και σε μερικές περιπτώσεις δίχρωμο.

Φροντίδα Πομεράνιαν

Η πλούσια χνουδωτή γούνα του Πομεράνιαν χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα. Τα μάτια χρειάζονται καθαρισμό και τα δόντια του συχνή εξέταση γιατί είναι ευαίσθητα. Η φυλή αυτή δεν έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση όμως για να διατηρεί ακμαία την υγεία του καλό είναι να το διατηρούμε στο ιδανικό βάρος που προτείνει ο κτηνίατρος. Ο κύκλος ζωής του είναι περίπου 12-15 έτη.

Η εκτροφή μας αποτελείται από μικρόσωμα Πομεράνιαν εξαιρετικής ποιότητας και μορφολογίας. Είμαστε υπερήφανοι για τα σκυλιά μας γιατί έχουν γραμμές αίματος και προγόνους με πολλές διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αποχρώσεις που διαθέτουμε είναι κυρίως κρεμ, μπεζ (σαμπανιζέ), πορτοκαλί και κόκκινο.