Εκτροφή Γερμανικό Σπίτς (German Spitz)

Ιστορία και προέλευση Γερμανικό Σπίτς (German Spitz)

Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Σπίτς των οποίων οι κοινοί προγονοί θεωρούνται ως η αρχαιότερη φυλή της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Οι σκύλοι αυτοί συντρόφευαν τους τροφοσυλλέκτες της πρώιμης εποχής του λίθου και ο ισχυρισμός αυτό αποδεικνύεται από ευρήματα στην κάποτε ελώδη περιοχή ανάμεσα Βόρεια Γερμανία και την Δανία (κοιλάδα του Ρήνου και Βίστουλα) όπου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά θαμμένα μαζί με οστά σκύλου που αναγνωρίστηκε ως ο πρόγονος των Σπίτς και έμοιαζε περισσότερο με το σύγχρονο Wolfspitz. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι θηραμάτων αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από κυνηγό-τροφοσυλλέκτη σε γεωργό-κτηνοτρόφο άλλαξε και η χρήση του σκύλου σε οδηγό κοπαδιών και φύλακα. Από τότε άρχισε να ευνοείται και η επιλεκτική αναπαραγωγή όσων σκύλων είχαν λευκότερη γούνα (βλέπε Σάμογιεντ) επειδή ήταν ευκολότερη η διάκρισή τους από τους λύκους, τους οποίους σκότωναν οι άνθρωποι όταν έκαναν επιδρομή στα κοπάδια. Το Σπίτς απλώθηκε σε όλη την Βόρειοκεντρική Ευρώπη και σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχουν φυλές τύπου Σπίτς. Το Γερμανικό Σπίτς άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή του μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της έριδας και του αντιγερμανικού μένους φυλές όπως το Πομεράνιαν, το σκυλί των Εσκιμώων, το Ιαπωνικό Σπίτς και άλλες ράτσες που προέρχονται από το Γερμανικό Σπίτς και διατηρούν πολλά κοινά στοιχεία με αυτό αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές φυλές . Αυτός είναι και ο λόγος που ο χαρακτηρισμός Γερμανικό Σπίτς δεν αναφέρεται μόνο σε μια φυλή, αλλά και σε ολόκληρη κατηγορία. Αρκετές σύγχρονες φυλές έχουν προέλθει από το Γερμανικό Σπίτς και είτε καταχωρούνται ως ξεχωριστές φυλές, είτε σαν διαφορετικοί τύποι της φυλής του Γερμανικού Σπίτς. Οι φυλές Grossespitz (Μεγαλόσωμο Σπίτς), Mittelspitz (Μεσαίο Σπίτς), και Kleinspitz (Μικρόσωμο Σπίτς) είναι φυλές τύπου Σπίτς και διεθνώς αποκαλούνται ενιαία ως Γερμανικό Σπίτς.

Χαρακτήρας

Το Γερμανικό Σπίτς είναι ευφυές, δραστήριο και άγρυπνο. Η εφευρετικότητα, η ανεξαρτησία και η αφοσίωσή της στην οικογένεια είναι τα χαρακτηριστικά φυλής. Χρειάζεται προσοχή στην επαφή του με άλλα ζώα. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και μας προειδοποιεί με γαβγίζοντας για απρόσκλητους επισκέπτες.

Μέγεθος και εμφάνιση Γερμανικό Σπίτς (German Spitz)

Συμπαγές σκυλί με κοντό λαιμό και πυκνή γούνα. Έχει μικρό, τριγωνικό κεφάλι, τα αυτιά του είναι τριγωνικά, μικρά, κοντά, μυτερά και όρθια ενώ τα σκούρα μάτια του είναι λίγο λοξά. Η ουρά του είναι φουντωτή και ο λαιμός είναι καλυμμένος από πλούσια χαίτη. Η γούνα του αποτελείται από τον υπομανδύα που είναι κοντό και πυκνό και τον ανώτερο μανδύα που είναι μακρύ και ίσιο. Η περιοχή Γύρω από τον λαιμό είναι ενισχυμένη με πιο παχύ στρώμα γούνας που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τους χειμερινούς μήνες. Στο Γερμανικό Σπίτς όλα τα χρώματα και οι αποχρώσεις είναι αποδεκτά (και οι διχρωμίες) εκτός από αυτά που μοιάζουν με αυτά τις ράτσας Papillon.

Φροντίδα Γερμανικό Σπίτς (German Spitz)

Το Γερμανικό Σπίτς έχει πυκνή και πλούσια γούνα για αυτό και χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα προκειμένου να παραμένει όμορφο. Παρόλο που μπορεί να καλύψει μεγάλη απόσταση τρέχοντας, δεν απαιτεί πολλή άσκηση και είναι ιδανικό για διαβίωση στο διαμέρισμα. Στην διατροφή της η φυλή αυτή δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η διάρκεια του κύκλου ζωής τους είναι 12-14 χρόνια.

Η εκτροφή μας αποτελείται από μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθαρόαιμα Γερμανικά Σπίτς. Τα Σπίτς μας έχουν πλούσιο τρίχωμα και εξαιρετική μορφολογία. Οι αποχρώσεις που διαθέτουμε είναι λευκό και ζαχαρί.